Kroketten bestaan in allerlei soorten en maten. Op deze pagina zullen we je wat vertellen over een aantal bekende kroket soorten en een stukje over de geschiedenis van deze heerlijke snack. Heb je ook al ons lijstje zien met bizarre kroketweetjes?
Geschiedenis van de kroket
Vermoedelijk is de kroket, of moeten we zeggen een ‘croquet’, eind zeventiende eeuw ontstaan in Frankrijk. In ‘Le cuisinier royal et bourgeois’ (eerste druk in 1691) (De koninklijke en burgerlijke kok) vinden we het eerste recept voor de snack. De eerste versielijkt wat dat betreft meer op een bitterbal zoals we die vandaag de dag kennen, want de afmeting van de snack was zo groot als een ei. Ook destijds werd de snack gepaneerd en gefrituurd (in reuzel). In Nederland dateert het oudste recept voor kroketten uit 1830.
Wanneer eet men de kroket ?
Oorspronkelijk is de snack zoals we die nu kennen een luxe gerecht en niet voor niets verschijnt het in ‘Le cuisinier royal et bourgeois’. In de negentiende eeuw worden kroketten gevuld met vlees (vleeskroketten) en in plaats van gerechten bedoelt voor de koning of de ‘gegoede burgerij’, wordt de snack gebruikt om gaar vlees dat over is op te maken. Ze worden geserveerd als tussengerecht in een uitgebreid menu, tussen de soep en het hoofdgerecht in.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de snack ietwat anders gezien. In plaats van een tussengerecht wordt-ie steeds meer als snack gegeten. Tegenwoordig kennen we de kroket niet anders meer dan een snack die we vooral in de friettent of cafétaria’s bestellen. Tot ongeveer 1996 was de kroket de populairste snack van Nederland en werd deze het meest gegeten van alle snacks! Schrik niet, gemiddeld eet elke Nederlander nog altijd 25 kroketten per jaar, wat neerkomt op zo’n 300 miljoen kroketten die we jaarlijks op eten met zijn allen!

Varianten kroket
Zoals je al hebt kunnen lezen op de pagina over diepvries snacks, zijn er vele varianten op de klassieke ‘rundvleeskroket’. Wat te denken van onderstaand rijtje?
- Goulashkroket
- Satékroket
- Aardappelkroketjes
- Garnalenkroketjes
- Groentekroketten
- Bitterballen (!)
- Kaaskroketten
- En nog veel meer, bijna overal kun je een kroket van maken. Ken jij nog meer varianten? Laat het ons dan weten!