SNACKS

Oliebollen bakken

Heel de dag/avond binnen blijven, wachten tot 00.00 uur en het proosten kan beginnen. Alles is dicht en we kunnen vrij weinig deze maand. Maar maak je geen zorgen dat je je gaat vervelen op oudjaarsdag!

Vaak koop je je oliebollen gewoon bij de winkel of een kraam die ze verkoopt. Maar dit jaar kan het ook anders. Maak je eigen oliebollen! Je hoeft er alleen even voor naar de winkel. De spullen die je nodig zal hebben, heb je vaak al in huis. Maak er een leuke bezigheid van om de dag door te komen!

Ingrediënten

In iedere winkel hebben ze meestal wel rond de tijd van kerst pakken om oliebollen te bakken. Als dit niet het geval is zijn er bepaalde ingrediënten die je nodig hebt om ze te kunnen bakken.

  • 1100 gram bloem
  • 1 liter melk
  • 750 gram rozijnen (kan ook zonder rozijnen)
  • 30 gram citroenrasp
  • 20 gram zout
  • 200 milliliter water
  • 50 gram verse gist
  • 100 gram boter
  • 200 milliliter eieren
  • Poedersuiker om het af te maken

 Je kan altijd nog andere dingen toevoegen als je dat wil. Je zou bijvoorbeeld appel of kaneel in je oliebollen kunnen verwerken als vulling. Maak het zelf zo lekker als het maar kan.

Benodigdheden

Je hebt wel bepaalde spullen nodig om de perfecte oliebollen te maken. Je hebt een diepe pan nodig waar je de olie in kan verwarmen en vervolgens de oliebollen in kan bakken. Zorg dat je in je pan genoeg ruimte hebt op meerder oliebollen in te bakken, als er te weinig ruimte is gaan ze aan elkaar vast zitten en is er geen mooi resultaat. Een grote kom, een garde of een mixer, pannenlikkers kunnen ook heel erg van pas komen. Je hebt ook folie nodig, lepels, een spatel waar je de oliebollen er mee uit kan scheppen, servetten en een leuk bord om de oliebollen op te leggen.

 Bereidingswijze

Voordat je begint met de bereiding, zet eerst even een lekkere muziek lijst op waar je goed op kan bakken, maak er een gezellige sfeer van!

  • Verwarm de melk en mix vervolgens de suiker en het gist er doorheen. Laat dit 10 minuten staan.
  • Je pakt een kom en zeeft het bloem erin, je voegt de zout toe en roer het kort door. Daarna voeg je het ei toe en mix je het samen, ondertussen giet je de melk erbij. Je blijft mixen tot dat er een glas beslag ontstaan is.
  • Je dekt vervolgens de kom af met folie en laat je het een uur lang rijzen op een warme plek.
  • Als het beslag 45 minuten aan het rijzen is, zet je een pan op het vuur met de olie erin. Laat het warm worden tot dat het op de juiste temperatuur is. (180 graden)
  • Als het beslag klaar is kan je beginnen met bakken. Maak met 2 lepels of ijslepel een ronde beslagbol en leg het voorzichtig in de pan. Kijk uit met spetteren van de olie!!
  • Bak de oliebollen 4-6 minuten in de pan, als ze zelf niet omdraaien moet je ze zelf omdraaien. Dip je lepel af en toe in de olie zodat de oliebollen niet aan de lepels blijven plakken.
  • Als de oliebollen klaar zijn laat je ze even uitlekken in een vergriet. Daarna leg je ze op een bord of een serveerplaat met een servet erop zodat het overtollige vet nog opgenomen kan worden.
  • Als finishing touch bestrooi je de oliebollen met wat poedersuiker! En je oliebollen zijn klaar om op te eten!

Zo makkelijk kan het zijn! Voor meer leuke oliebol recepten, neem een kijkje op het internet want daar zijn er zeker genoeg te vinden. Geniet ervan!

Geschreven door

Show Buttons
Hide Buttons